woensdag 2 april 2014

Algemene visie:




PVDA+ heeft zich vernieuwd en kiest met 'socialisme 2.0' resoluut voor een toekomstgerichte partij zonder nostalgie naar een bepaald systeem uit het verleden. Doch blijven we vechten voor een ander systeem, voor een alternatief op het kapitalisme want dat deugt niet. Veel zaken die fout lopen in deze wereld zijn ronduit de schuld van het kapitalisme (geldisme).


Een systeem waarin geld centraal staat haalt slechte zaken uit de mens naar boven. Mensen zijn concurrenten, terwijl we eigenlijk lotgenoten zijn. 
Doordat geld zo centraal staat zorgt het voor stress. Je moet er zeker genoeg van hebben. Maar wat is genoeg? Er is altijd wel ergens een mogelijkheid om er meer van te pakken te krijgen. Een erg stresserende gedachte. Roken kan de gezondheid schaden is algemeen geweten, eveneens geldt, kapitalisme kan de gezondheid schaden. Menig psycholoog/psychiater zou dat kunnen beamen. 

Kapitalisme beperkt ons denken omdat het hand in hand gaat met materialisme. Doordat mensen gefocust zijn op al die commerciële zaken zijn ze minder gefocust op het ethische, filosofische en natuurlijke. 

Het systeem zorgt voor een ecologische ramp. De massaproductie en wegwerpcultuur wegen op de planeet. Door het altijd maar meer en meer willen is de mensheid de voeling met Moeder Natuur totaal kwijtgeraakt. Zelf tot de dag van vandaag vervuilen de mensen hun eigen lucht en planeet verder, verslaaft als we zijn aan de zaken die de commercie ons voorschotelt. Commercie op zoek naar geld -> commercie verblind door het geld -> commercie zonder oog voor ecologie.

Zin voor ethiek is het systeem vreemd. Wie de pech heeft niet de juiste talenten en/of diploma's te bezitten riskeert te moeten werken voor een loon dat niet rechtvaardig is. Een rechtvaardig inkomen daar kan je goed van leven. Voltijds werken en nog moeten krabben om rond te komen is een beschaafde samenleving onwaardig. Het gaat niet om pech of geluk hebben, niet om 'winners' en 'losers', het gaat om politieke keuzes. 
Daarboven komt nog het ondemocratisch gegeven dat geld macht inhoudt. 


Allemaal goed en wel, maar wat is het alternatief dan?
Dat staat niet in een bepaald boekje geschreven. Het alternatief kan ook niet in één (heilig) boek staan want het is een constant proces van evalueren en verbeteren. Al te blind een boekje volgen is nooit goed (denk maar aan de fouten uit het communistische verleden of het fundamentalisme vroeger en vandaag).
Een systeem kan ook niet veranderen als de meerderheid van de mensen dat niet wil. Bewustmaking is dus een deel van hetgeen de PVDA+ probeert te doen.
Het programma van PVDA+ is gebaseerd op sociale maatregelen die zekerheid bieden. Zekerheid zorgt voor innerlijke rust, wat dan weer goed is voor de levenskwaliteit. 

Persoonlijk geloof ik dat verandering kan beginnen met enkele principes. zoals die van vrijheid voor het individu (verplichten en verbieden tot een minimum beperken), gelijkheid, solidariteit, ecologie en democratie van onder naar boven. Samenwerken centraal stellen i.p.v concurrentie. 

Dat allemaal omdat de mensheid en alle leven één grote familie is, allemaal op zoek naar het geluk en allemaal gedoemd om te sterven. Wij hebben meer gemeen dan zij die ons willen verdelen ons proberen wijs te maken. De persoon die voor je zit in de bus lijkt misschien een vreemde maar zij heeft misschien nog een gemeenschappelijk over-over grootouder, of haar moeder verzorgt in een rusthuis jouw broer, of het was zij die je pint tapte op het stadsfestival, of het is haar neef die je bakker is, of het is zij die ooit eens stopte zodat je kon oversteken. En wat meer is, ze ademt dezelfde lucht, en ze bevindt zich momenteel in dezelfde ruimte als jij, en kijk, benen, armen, een neus, ze droomt weg, angst, geluk, verdriet, verlangen, voldoening, ze kent dat allemaal, het lijkt wel jezelf. 

Nog twee misvattingen omtrent PVDA+ die de wereld uit moeten
PVDA+ is een partij tegen zelfstandigen en ondernemers. Onjuist, zelfstandigen en ondernemers zijn onmisbaar in een goed functionerende samenleving. Wel is het zo dat wanneer men mensen in dienst neemt dit onder degelijke voorwaarden moet zijn. Er moet immers sprake zijn van een win-win situatie. Multinationale ondernemingen die al te machtig zijn en een monopolie vormen zijn wel een gevaar voor de kleine zelfstandige en maken misbruik van hun macht. 
- PVDA+ is een partij die een totalitair systeem nastreeft zoals in de Sovjet-Unie. Laat u niets wijsmaken. PVDA+ kiest volop voor vernieuwing. Bewijs hiervoor zijn de twintigers op strijdplaatsen op de PVDA+ lijsten. Met 'socialisme 2.0 gaan we voor het socialisme van de 21ste eeuw. Dat is super sociaal, ecologisch en anti-autoritair. 

Het programma van PVDA+ vind je via www.pvda.be



Koen Zelderloo
12de plaats opvolgers, PVDA+, Vlaams Parlement, Oost-Vlaanderen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten